Mochi to tradycyjne japońskie ciastka ryżowe robione z ryżu kleistego lub ze słodkiej mąki ryżowej (ang. sweet / glutinous / mochi rice flour). Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Charakteryzują się one kleistą i ciągnącą konsystencją przypominającą bardzo gęsty budyń. Często mochi nadziewa się anko, czyli słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki i ten smakołyk to tzw. daifuku (jeszcze o tym napiszę). Dzisiejszy przepis na kokosowe mochi to wersja na słodki deser przyrządzona w dla odmiany w żaroodpornym naczyniu. Zwykle mochi jest bardzo słodkie (przynajmniej dla Europejczyków), ale w mojej wegańskiej wersji tak dobrałam proporcje składników, żeby było idealnie słodkie – tak przynajmniej twierdzą nasi krewni i znajomi, którzy wielokrotnie z wielką przyjemnością testowali wyniki moich eksperymentów z kokosowym mochi 😀 W każdym gorąco razie polecam ten słodki japoński bezglutenowy przysmak!
Pewnie część z Was zastanawia się co wyjdzie z tego przepisu, jeśli użyjecie zwykłej mąki ryżowej? 🙂 Otóż z własnego doświadczenia powiem Wam, że będzie to jakby zwykłe ciasto z mąki pszennej i do mochi, czyli ciągnącego i kleistego ciasta, nie będzie to w ogóle podobne… Polecam zaopatrzyć się w słodką mąkę ryżową i zrobić mochi z prawdziwego zdarzenia 🙂 Można kupić ją w azjatyckich sklepach (łatwo znaleźć takie w dużych galeriach handlowych) lub przez internet. Ja używam takiej:
Więcej informacji o różnicy między zwykłą mąką ryżową (ang. rice flour) i słodką mąką ryżową (ang. sweet / glutinous / mochi rice flour) użytą w tym przepisie znajdziecie tutaj.
Składniki (żarodoodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm):
Mocchi:
- 2 szklanki (480 ml) słodkiej mąki ryżowej (ang. glutinous / sweet / mochiko rice flour)
- 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru (może być też ksylitol albo erytrytol)
- 1/2 łyżeczk1 (5 ml) proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki (80 ml) wiórków kokosowych
- 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego z puszki
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego (używam zwykle sojowego)
Dodatkowo:
- olej roślinny lub kokosowy do smarowania foremki
- wiórki kokosowe do posypania spodu foremki i wierzchu mochci
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
W większej misce mieszamy mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i całość mieszamy. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być raczej rzadka – tak jak pokazano na zdjęciu.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na nasmarowane naczynie żaroodporne i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut z termoobiegiem.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Podajemy pokrojone w kawałki.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Bardzo dziękuję za przepis! Bardzo chce je zrobić w najbliższych dnia, mam pytanie – mam mleko kokosowe, ale z kartonu, czy takie już się nie nadaje i musi być konkretnie z puszki?
Pozdrawiam serdecznie ^^
Tak, może być a kartonu, ale najlepiej wysoko tłuszczowe (mleko z puszki ma zwykle ekstrakt z miąższu kokosa około 56%-85%, natomiast napój kokosowy tylko około 7-10%). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
Ja nie weganka, i nie mam rozeznania w mlekach roślinnych. Czy mogę spytać jakie to ma być mleko? czy sojowe lub ryżowe – takie widziałam w sklepach ? czy obojętnie, czy może jeszcze jakieś inne powinno być? z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja używam zwykle mleka sojowego w tym przepisie, ale ryżowe też można. Życzę smacznego! PS Doprezyzowałam w przepisie 😉