Kokosowe mochci – słodki azjatycki przysmak

Mochi to tradycyjne japońskie ciastka ryżowe robione z ryżu kleistego lub ze słodkiej mąki ryżowej (ang. sweet / glutinous / mochi rice flour). Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Charakteryzują się one kleistą i ciągnącą konsystencją przypominającą bardzo gęsty budyń. Często mochi nadziewa się anko, czyli słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki i ten smakołyk to tzw. daifuku (jeszcze o tym napiszę). Dzisiejszy przepis na kokosowe mochi to wersja na słodki deser przyrządzona w dla odmiany w żaroodpornym naczyniu. Zwykle mochi jest bardzo słodkie (przynajmniej dla Europejczyków), ale w mojej wegańskiej wersji tak dobrałam proporcje składników, żeby było idealnie słodkie – tak przynajmniej twierdzą nasi krewni i znajomi, którzy wielokrotnie z wielką przyjemnością testowali wyniki moich eksperymentów z kokosowym mochi 😀 W każdym gorąco razie polecam ten słodki japoński bezglutenowy przysmak!

Pewnie część z Was zastanawia się co wyjdzie z tego przepisu, jeśli użyjecie zwykłej mąki ryżowej? 🙂 Otóż z własnego doświadczenia powiem Wam, że będzie to jakby zwykłe ciasto z mąki pszennej i do mochi, czyli ciągnącego i kleistego ciasta, nie będzie to w ogóle podobne… Polecam zaopatrzyć się w słodką mąkę ryżową i zrobić mochi z prawdziwego zdarzenia 🙂 Można kupić ją w azjatyckich sklepach (łatwo znaleźć takie w dużych galeriach handlowych) lub przez internet. Ja używam takiej:

Więcej informacji o różnicy między zwykłą mąką ryżową (ang. rice flour) i słodką mąką ryżową (ang. sweet / glutinous / mochi rice flour) użytą w tym przepisie znajdziecie tutaj.

Składniki (żarodoodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm):

Mocchi:

  • 2 szklanki (480 ml) słodkiej mąki ryżowej (ang. glutinous / sweet / mochiko rice flour)
  • 1/2 szklanki (120 ml) cukru
  • 1/2 łyżeczk1 (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki (80 ml) wiórków kokosowych
  • 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego z puszki
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego

Dodatkowo:

  • olej roślinny lub kokosowy do smarowania foremki
  • wiórki kokosowe do posypania spodu foremki i wierzchu mochci
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

W większej misce mieszamy mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i całość mieszamy. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być raczej rzadka – tak jak pokazano na zdjęciu.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na nasmarowane naczynie żaroodporne i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut z termoobiegiem.

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.

Podajemy pokrojone w kawałki.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *