Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa
Na upały najlepsza podobno jest woda 😀 Ale fajnie też od czasu do czasu schłodzić się zimną lemoniadą. My uwielbiamy arbuza i chętnie go jemy, ale również pijemy… 😉 Mianowicie w postaci orzeźwiającej lemoniady arbuzowej, której właściwie nie trzeba słodzić. Pysznie smakuje i wspaniale prezentuje się na piknikowym czy “grillowym” stole 🙂 Polecam!
Z innych ciekawych i smacznych napoi polecam herbatę z bazylii – przepis tutaj.
Składniki:
- 1 kg arbuza (waga przed obraniem)
- 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
- sok z całej cytryny
- syrop z agawy lub cukier brązowy albo ksylitol (do smaku, ale ja pomijam, bo wystarczająco słodkie dla mnie)
- 4 szklanki zimnej wody (może być też gazowana)
Do podania:
- kostki lodu
- plasterki cytryny
- listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Arbuza obieramy z pestek (najlepiej użyć bezpestokowego 😉 ), kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte truskawki lub mrożone, sok z cytryny i miksujemy aż składniki będa dobrze rozdrobnione. Następnie, dolewamy wody, słodzimy do smaku i krótko (30 sekund) miksujemy.
Podajemy z dużą ilością lodu, plasterkami cytryny i mięta (jeśli lubicie).
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂