Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa

Na upały najlepsza podobno jest woda 😀 Ale fajnie też od czasu do czasu schłodzić się zimną lemoniadą. My uwielbiamy arbuza i chętnie go jemy, ale również pijemy… 😉 Mianowicie w postaci orzeźwiającej lemoniady arbuzowej, której właściwie nie trzeba słodzić. Pysznie smakuje i wspaniale prezentuje się na piknikowym czy “grillowym” stole 🙂  Polecam!

Z innych ciekawych i smacznych napoi polecam herbatę z bazylii – przepis tutaj.

Składniki:
  • 1 kg arbuza (waga przed obraniem)
  • 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • sok z całej cytryny
  • syrop z agawy lub cukier brązowy albo ksylitol (do smaku, ale ja pomijam, bo wystarczająco słodkie dla mnie)
  • 4 szklanki zimnej wody (może być też gazowana)

Do podania:

  • kostki lodu
  • plasterki cytryny
  • listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:

Arbuza obieramy z pestek (najlepiej użyć bezpestokowego 😉 ), kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte truskawki lub mrożone, sok z cytryny i miksujemy aż składniki będa dobrze rozdrobnione. Następnie, dolewamy wody, słodzimy do smaku i krótko (30 sekund) miksujemy.

Podajemy z dużą ilością lodu, plasterkami cytryny i mięta (jeśli lubicie).

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂