Dwukolorowe lody jogurtowe

Moja rodzina uwielbia domowe lody. Żeby trochę urozmaicić “lodowe menu”, przygotowuję takie dwukolorowe warstwowe lody jogurtowe. I powiem Wam, że stanowią one poważną konkurencję dla uwielbianych przez nas owocowych sorbetów 🙂 Polecam!

Polecam również lody truskawowe, kokosowe,  wiśniowe z czekoladą, a także dwukolorowy sorbet truskawkowy w bloku lodowym.

Składniki:

Warstwa biała:

  • 300 ml jogurtu roślinnego bez cukru o smaku naturalnym (może być np. sojowy lub sojowo-kokosowy)
  • syrop z agawy (ilość do smaku)

Warstwa czerwona:

  • 300 g truskawek, malin lub innych (świeże lub mrożone)
  • syrop z agawy (ilość do smaku)

Wykonanie: 

Jogurt dosładzamy syropem do smaku.

Owoce miksujemy w blenderze na gładką masę i słodzimy według uznania.

Następnie, do foremek na lody nakładamy około 1-2 cm warstwę słodkiego jogurtu i wkładamy do lodówki na 20-30 minut (tak, żeby biała wartswa zastygła się n atyle, żeby nie pomieszała z czerwoną).

Potem, dokładamy zmiksowane truskawki na tę samą grubość i znowu wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

W ostatnim kroku dokładamy jogurtu, żeby wypełnić foremkę, wtyykamy patyczki odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *