O tym, że zielone koktajle są zdrowe na pewno już słyszeliście. Kluczowym składnikiem w nich są oczywiście zielone liście: jarmuż, szpinak, bok choy, natka pietruszki czy liście selera. Do tego ulubiony owoc, woda i koniecznie kawałek imbiru i kurkumy dla podniesienia naszej odporności. Wtedy jesień nie będzie nam straszna 😉 Polecam!
Składniki:
- 2 garście świeżego jarmużu (lub szpinaku, może być mrożony)
- 1 duża pomarańcza
- 1 duże jabłko
- sok z połowy cytryny
- korzeń imbiru o długości około 3-4 cm
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz czarny mielony
- zimna woda lub kostki lodu (latem 🙂 ) – według uznania
Wykonanie:
Obraną pomarańczę wrzucamy do blendera, dodajemy umyty jarmuż, obrane jabłko i imbir, sok z cytryny, kurkumę i pieprz. Całość miksujemy dolewając wodę i uzyskując preferowaną konsystencję.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Idealny na jesienno-zimowe zwiększenie odporności, dzisiaj sobie zrobię
Na zdrowie!