Kanapki Mikołaje – przekąska na zimno

Co najłatwiej i najszybciej zrobić na zimną płytę? -Kanapki. A czy muszą one być nudne? – Wcale nie! Gdy zrobicie je przykładowo w formie główek skrzatów lub Mikołajów (w zależności od pory roku 😉 ), to na pewno będą ciekawym i fajnie wyglądającym urozmaiceniem zestawu przekąsek. Polecam 🙂

Składniki:
  • bagietka
  • wegański ser żółty w plasterkach
  • majonez wegański
  • świeża papryka czerwona
  • sałata zielona
  • pieprz czarny ziarna
  • kawałeczek marchewki
Wykonanie:

Bagietkę kroimy na kromki, z sera wycinamy małą szklaneczką lub foremką kółka, a z papryki wycinamy kapelusze – tak jak pokazano na zdjęciu.

Przystępujemy do konstruowania skrzatów. Kromkę smarujemy cienko majonezem, układamy listek sałaty zielonej (albo i nie – jak kto woli), na nim kładziemy kółko wycięte w serze i  zakładamy czapkę z papryki 🙂

Rękaw cukierniczy (albo papier do pieczenia zwinięty w rożek) napełniamy majonezem i robimy brodę naszemu skrzatowi/Mikołajowi. Oczy robimy z ziarenek pieiprzu, a nosek z maleńskiego kawałka marchewki. I gotowe 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *