Meksykańskie TACO po mojemu :)

Taco to tradycyjne meksykańska potrawa złożona z małej kukurydzianej lub pszennej tortilli* wypełnionej nadzieniem, którą składa się na połowę i zajada rękami bez użycia sztućców. Nadzienie może być dowolne, a w mojej wersji jest nim zielona soczewica z tofu w sosie pomidorowym – pychotka. Polecam 🙂

Składniki (na 12 tacos):

Tortille:

  • 12 gotowych gotowych kukurydzianych muszelek taco*

Nadzienie:

  • 2 szklanki (240 ml) ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 100 g ulubionego tofu (może być naturalne, ja lubię też wędzone)
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) suszonej bazylii
  • 2 szklanki (240 ml) passaty pomidorowej
  • olej roślinny do smażenia

Dodatkowo:

  • kukurydza, świeża papryka, pomidor (do wyboru)

*Można użyć gotowych chrupkich muszelek (jak na zdjęciach) albo małe miękkie tortille kukurydziane lub pszenne albo domowej roboty pszenne tortille z batatów – przepis tutaj albo bezglutenowe – przepis tutaj.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (lub rozgniecione widelcem – jak wolicie :)), zalewamy passatą pomidorową i gotujemy przez kilka minut delikatnie mieszając. Następnie, dodajemy ugotowaną soczewicę i gotujemy aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.

Teraz wystarczy tylko nałożyć tego pysznego soczewicowego nadzienia do gotowych muszelek taco, przybrać ulubionymi warzywami, np. papryką, kukurydzą lub pomidorem i można zajadać ze smakiem 🙂 Ja nakładam jeszcze ciepłego sosu, który lekko rozmoczy twarde kukurydziane muszelki i dzięki temu nie łamią się.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂