Truskawkowa Panna Cotta

Sezon truskawkowy tuż tuż i oprócz domowych lodów truskawkowych takich albo takich czy sorbetu truskawkowego polecam deser Panna Cottę w wersji roślinnej. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje!

Polecam również czekoladową panna cottę. A wielbicielom truskawek polecam jogurtowy tort z truskawkami.

Składniki (na 4 porcyjki):
  • 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 3/4 łyżeczki (3 ml) agaru w proszku (roślinna substancja żelująca)

Dodatkowo do dekoracji:

  • świeże truskawki
  • kilka łyżeczek gęstego mleka kokosowego z puszki
  • świeże listki mięty
Wykonanie:

Do blendera wrzucamy umyte truskawki, wlewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładko. Słodzimy do smaku.

Zawartość blendera wylewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy agar i mieszamy trzepaczką. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut aż zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając.

Przelewamy do szklanek lub kubków i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Podajemy albo prosto z kubeczka (wersja dla małych dzieci 😉 ) albo wykładamy na talerz i dekorujemy np. świeżymi owocami.

Smacznego!

Przepis zainspirowany VeganFuel.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Truskawkowa Panna Cotta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *