Ciasto Rafaello na krakersach (bez pieczenia)

To jest taki stary-nowy przepis 🙂 Stary, bo robię to ciasto Rafaello od ponad dekady i nadal bardzo nam smakuje, a nowy przepis, bo – nie wiem jak to się stało – nie pojawił się jeszcze na blogu. Zatem nadrabiam to niedopatrzenie i dzielę się z Wami tą prostą recepturą na pyszne słodko-słone ciasto Rafaello bez pieczenia. Smacznego! 🙂

Wielbicielom kokosu polecam czekoladowo-kokosowe ciasto, kokosowo-owsiane ciasteczka. Amatorom ciast bez pieczenia polecam tartę Snickers, tartę z czekoladowym kremem z awokado, jagielnik z brzoskwiniami.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Spód:

  • 1 opakowanie słonych krakersów

Masa:

  • 3 szklanki (720 ml) mleka sojowego lub migdałowego*
  • 1 szklanka (240 ml) mąki pszennej lub ryżowej
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru
  • ziarna z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki (120 ml) wiórek kokosowych
  • 220 g masła lub margaryny roślinnej

Do dekoracji:

  • migdały w płatkach
  • wiórki kokosowe

*Nie polecam używać ani napoju owsianego ani ryżowego.

Wykonanie:

Najpierw wyciągamy masło (lub margarynę) z lodówki na kilkanaście minut, żeby zmiękło.

Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy najlepiej trzepaczką. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie, dodajemy ciepłe masło, wanilię i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę.

Na dnie tortownicy (lub innego naczynia) układamy warstwę krakersów na to wykładamy połowę masy, układamy znowu warstwę krakersów i resztę masy.

Całość posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *