To jest taki stary-nowy przepis 🙂 Stary, bo robię to ciasto Rafaello od ponad dekady i nadal bardzo nam smakuje, a nowy przepis, bo – nie wiem jak to się stało – nie pojawił się jeszcze na blogu. Zatem nadrabiam to niedopatrzenie i dzielę się z Wami tą prostą recepturą na pyszne słodko-słone ciasto Rafaello bez pieczenia. Smacznego! 🙂
Wielbicielom kokosu polecam czekoladowo-kokosowe ciasto, kokosowo-owsiane ciasteczka. Amatorom ciast bez pieczenia polecam tartę Snickers, tartę z czekoladowym kremem z awokado, jagielnik z brzoskwiniami.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Spód:
- 1 opakowanie słonych krakersów
Masa:
- 3 szklanki (720 ml) mleka sojowego lub migdałowego*
- 1 szklanka (240 ml) mąki pszennej lub ryżowej
- 1/3 szklanki (80 ml) cukru
- ziarna z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki (120 ml) wiórek kokosowych
- 220 g masła lub margaryny roślinnej
Do dekoracji:
- migdały w płatkach
- wiórki kokosowe
*Nie polecam używać ani napoju owsianego ani ryżowego.
Wykonanie:
Najpierw wyciągamy masło (lub margarynę) z lodówki na kilkanaście minut, żeby zmiękło.
Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy najlepiej trzepaczką. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie, dodajemy ciepłe masło, wanilię i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Na dnie tortownicy (lub innego naczynia) układamy warstwę krakersów na to wykładamy połowę masy, układamy znowu warstwę krakersów i resztę masy.
Całość posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂