Surówka z kapusty włoskiej

Czasami może się wydawać, że coś jest powszechnie znane, mało ciekawe albo oczywiste. A tymczasem, gdy podzieliłam się z kilkoma osobami tym przepisem okazało się, że takiej surówki jeszcze nie jedli 😀 Zatem podaję podaję sposób na pyszną surówkę z kapusty włoskiej i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Polecam 🙂

Fanom surówek polecam również taką z brokuła http://lamarida.pl/2019/09/11/surowka-z-brokula/, albo  http://lamarida.pl/2018/08/14/surowka-z-czerwonej-kapusty-cukinii/, albo http://lamarida.pl/2018/05/19/koleslaw/ albo kimchi z białej kapusty.

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek)
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika)
  • sok w połowy cytryny
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę.

Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe 🙂

Surówkę przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzoną.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂