Pasztet z pieczarek i tofu

Już dawno przymierzałam się, żeby zrobić pasztet. A że bardzo lubię pieczarki i chciałam, żeby był pożywny i odżywczy, zatem opracowałam bardzo prosty przepis na pasztet z pieczarek i tofu. Wyszedł przepyszny! Koniecznie spróbujcie i dajce znać w komentarzach jak smakował 🙂

pasztet z pieczarek

pasztet z pieczarek pasztet z pieczarek

Fanom pasztetów polecam również taki z orzechów włoskich, pasztet z soczewicy zielonej.

Fanom pieczarek polecam taką roladę fasolową nadziewaną pieczarkami, krokiety z pieczarkami, francuskie paszteciki z pieczarkami.

Składniki:
  • 600 g białych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka (5 ml) suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku
  • 3/4 szklanki (180 ml) bułki tartej
  • świeże zioła np. natka pietruszki i szczypiorek
  • 300 g twardego (lub tradycyjnego) serka tofu o smaku naturalnym
  • 3 łyżki (45 ml) majonezu roślinnego
  • 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Obrane ze skórki pieczarki ucieramy na dużych oczkach tarki.

Na patelnię z niewielką ilością oleju, wrzucamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cebulę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki, bazylię, majeranek, kurkumę, sos sojowy i smażymy aż prawie cała woda odparuje. Dodajemy surowe tofu pokruszone w palcach i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy z pieczarkami przez kilka minut aż  cała woda odparuje – to ważne, żeby pasztet nie był za „mokry”.

Zawartość patelni przekładamy do większej miski, dodajemy majonez, bułkę tartą i drobno pokrojone świeże zioła i dokładnie mieszamy łyżką lub dłońmi.

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy w kilku porcjach zawartość miski dokładnie dociskając i wyrównując wierzch.

Pasztet z pieczarek pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 55 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy wyciagamy pasztet z keksówki. Pasztet przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

8 komentarzy do “Pasztet z pieczarek i tofu”

  1. Zrobiłam i właśnie jem na śniadanko – pyszny, super dobrane przyprawy, a wiadomo, że w diecie roslinnej one są najważniesze, bo muszą nadać potrawie , poza tym łatwy w wykonaniu , a grzybki leśne będę dodawać z racji świąt, żeby go wyróżnić od dnia codziennego . Pozdrawiam i czekam na dalsze innowacje kulinarne .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *