Sałatka z brokuła i wędzonego tofu

Ta sałatka jest bardzo prosta, ale nie banalna w smaku. Nasi goście, podobnie jak i rodzina, są nią zachwyceni. I z zaskoczeniem stwierdzają, że od dzisiaj lubią tofu 😀 Niektórzy twierdzą nawet, że smakuje jak bekon 😛 Polecam 🙂

Składniki:

Sałatka:

  • 1 większy brokuł
  • 1/2 małej cebuli
  • żurawina suszona (my lubimy dużo 🙂 )
  • 200 g tofu wędzone

Sos:

  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego np. sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub brązowego cukru)
  • pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

Brokuła myjemy, dzielimy na koszyczki i gotujemy na parze. Ja lubię na półtwardo 🙂

Tofu myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Smażymy na oleju aż zarumienią się z obi stron. Kroimy je na paski albo kostkę – według uznania.

Do większego naczynia wkładamy ugotowanego i przestudzonego brokuła, drobno pokrojoną cebulę, żurawinę suszoną i pokrojone tofu. Delikatnie mieszamy.

W miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i ksylitol.

Tak przyrządzony sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂