Marokańska zupa z batatami i ciecierzycą

Pyszna i pożywna, smakowicie przyprawiona zupa z batatami i ciecierzycą zabierze Was w kulinarną podróż do Maroka 🙂 Polecam!

Fanom batatów polecam zupę krem z batatów i buraków, zapiekankę z batatów. Zachęcam do wypróbowania sera żółtego z batatów . Pyszny jest też tort batatowo-bananowy i fit brownie . Polecam również babeczki z kremem z batatów.

Składniki:
  • 2 niewielkie bataty
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
  • 1 łyżeczka (5 ml) kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • płatki chilli lub mielona papryka chilli (opcjonalnie)
  • natka pietruszki lub świeża kolendra (opcjonalnie)
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli.

Dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone w kostkę bataty i marchewki.

Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: cynamon, kmin rzymski i paprykę słodką mieloną. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po czym dodajemy ugotowaną ciecierzycę i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Dorosłym polecam płatki chilli lub papryczkę chilli mieloną do smaku.

Podajemy z ryżem lub beztłuszczowymi tortillami domowej roboty http://lamarida.pl/2017/07/08/indyjski-chlebek-roti-czyli-beztluszczowe-tortille-batatow/.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂