Sos curry z tofu i brzoskwiniami

Pewnie słysząc hasło tofu i brzoskwinie myślicie o deserze? A tymczasem z takiego duetu można zrobić pyszny sos do obiadu 😀 Polecam!

Fanom curry polecam curry z ziemniaków i kalafiora, curry z czerwonej soczewicy, curry z dynią i papryką. Polecam również pastę ze słonecznika z curry, sałatkę z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry.

Składniki:
  • 2 kostki tofu (ja zwykle używam tofu naturalnego i wędzonego)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 850 g netto)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka (5 ml) przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki gęstego roślinnego jogurtu naturalnego (ja używam sojowego)
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oleju aż zarumieni się ze wszystkich stron. Odstawiamy.

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz pokrojone brzoskwinie (ja jedną zostawiam na później) – syropu nie wylewamy! – przyda nam się później.

Zawartość patelni miksujemy.

Dodajemy ją z powrotem na patelnię, dodajemy podsmażone tofu i pokrojoną wcześniej i odłożoną brzoskwinię, dolewamy sok z puszki, wsypujemy przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Dodajemy jogurt (lub wegańską śmietankę), mieszamy i gotujemy przez minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos podajemy z gotowanym makaronem lub ryżem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂