Pierogi lubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej 🙂 Polecam!
Składniki (na około 30 pierogów):
Ciasto:
- 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej
- 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody
Dodatkowo:
- ulubione owoce: świeże truskawki, mrożone maliny, jagody
- tofu wędzone ze szpinakiem z tego przepisu: http://lamarida.pl/2018/09/17/francuskie-pierogi-ze-szpinakiem-wedzonym-tofu/
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę, wyłączamy ogień i odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę zagotowaną przed chwilą. Całość mieszamy najpierw łyżką, a potem dłońmi uzyskując elastyczne, gładkie i ciepłe ciasto 🙂
Na blacie lub silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub macie silikonowej podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką.
Zagotowujemy dwa litry wody (możemy lekko ją posolić), wrzucamy przygotowane pierogi (najlepiej nie więcej niż 10 sztuk, żeby się nie skleiły).
Smacznego!
*Przepis zainspirowany tym.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)