Home Deser Tarta z czekoladowym kremem z awokado (bez glutenu, bez pieczenia)

Tarta z czekoladowym kremem z awokado (bez glutenu, bez pieczenia)

2 komentarze

Próbowaliście już tarty z awokado? Smakując ją nigdy nie zgadlibyście, że jest tam ten zielony owoc, bo smakuje bardzo kremowo-czekoladowo 🙂 A któż nie lubi czekolady?! Ta bezglutenowa tarta nie wymaga pieczenia, a zrobiona jest z surowych darów Natury, czyli należy do kategorii “Raw Food”, tak zachwalanego i zdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

czekoladowa tarta

czekoladowa tarta
Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy):

Spód:

  • 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła

Nadzienie:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 6-8 łyżek syropu z agawy (do smaku)
  • 6 łyżek niesłodzonego kakao
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód miksujemy w blenderze aż masa zacznie się kleić. Wykładamy ją na tortownicę (u mnie 16 cm średnicy), dokładnie dociskamy i formujemy z niej naczynie.

Tak ma wyglądać spód przygotowany pod nadzienie – w kształcie naczynia 🙂

Awokado kroimy na ćwiartki, obieramy ze skóry, wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Słodycz dostosowujemy do własnych upodobań 🙂

Nadzienie wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy powierzchnię.

Spód wypełniony nadzieniem wkładamy na kilka godzin do lodówki

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Z tart na słodko polecam również tartę Snickers, dyniową, jabłkową. A na wytrawnie taką z brokułami i tofu. Fanom awokado polecam guacamole, sałatkę z komosy ryżowej i awokado, koktajl z awokado, sałatkę z ciecierzycy i awokado.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od PeacfulCuisine.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Iwona 2 czerwca, 2019 - 11:46 pm

Pyszna Tarta!!! Rewelacja!! Polecam!! 🙂

Reply
Lamarida 3 czerwca, 2019 - 10:42 am

Cieszę się, że smakuje! Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.