Buraczki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca 🙂 Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba lub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do kotletów sojowych czy seleryby. Ja szczególnie lubię je w wersji mocno kwaśnej i pieprznej i doprawiam je sobie oddzielnie, bo reszta rodziny nie dałaby rady tego zjeść 🙂 .
Składniki:
- 3 średnie buraki czerwone
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej do smaku)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości.
Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki.
Dodajemy do nich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! 🙂
Polecam również gotowaną kapustę do obiadu, marchewkę duszoną, kimchi, kiszoną białą kapustę. Buraczki świetnie pasują do zupy ziemniaczanej z czerwoną soczewicą , zupy dyniowej.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3