Soczewicę wprost uwielbiamy! Tym razem proponuję ją w prostej, ale jakże smakowitej sałatce w towarzystwie świeżego, pachnącego ogórka, młodych, chrupiących rzodkiewek okraszonych domowym majonezem. Kto się może temu oprzeć? 😉 Nikt, tak myślałam! Zatem nie czekajcie, tylko ją sobie przyrządzajcie i wcinajcie. Na śniadanie, lunch do szkoły, do pracy albo na imprezie na wystawnej tacy 😀 Ta sałatka z zielonej soczewicy jest warta wypróbowania!
Fanom soczewicy polecam również taką sałatkę z pomidorami suszonymi, pasztet z soczewicy i orzechów włoskich , klopsiki z zielonej soczewicy , pasztet z soczewicy zielonej.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 świeży ogórek
- 4 rzodkiewki
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- dowolna ilość zieleninki: szczypiorku lub koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości i w razie potrzeby odcedzamy.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w większym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe!
Następnie, przekładamy albo do pojemników na lunch albo do innego czystego naczynia i przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3