Humus chyba większość osób już zna. Ale gwoli formalności: przyrządzamy go z ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może też zabraknąć oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy humus klasyczny (przepis na “nie-klasyczny” humus znajdziecie tutaj 🙂 ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów na domową imprezę. Polecam 🙂
Składniki:
480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
2 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki papryki chilli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji
Wykonanie:
Cieciorkę odcedzamy (pamiętając, żeby zachować z niej wodę, czyli aquafabę, bo przyda się na później do zrobienia np. tofucznicy) i wrzucamy do blendera.
Dodajemy pozostałe składniki z odrobiną wody. Całość miksujemy, co jakiś czas szpatułą zbierając humus ze ścianek naczynia. Dodajemy tyle wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!