Cukinia smażona po koreańsku to kolejny przepis na azjatycki smakołyk. Fajnie chrupiąca, przyjemnie pikantna dzięki płatkom chilli i pysznie sezamowa. Jest to idealny dodatek do obiadu, a podana z ryżem może stanowić pełny posiłek. Kulinarny hit sezonu cukiniowego! Polecam 🙂
Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokki, bulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniaków, koreańskie sushi kimbap z grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.
Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty.
Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku, koreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.
Składniki:
- 6 średnich cukinii
- 1 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii)
- 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej)
- 5 ząbków czosnku lub łyżka domowej pasty czosnkowej
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1-2 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie innego oleju roślinnego – ale nie kokosowego!)
- 1-2 łyżki prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka – 1 łyżka płatków chilli (według własnego smaku)
Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy podłużnie na pół i kroimy w niezbyt cienkie plasterki półksiężyce. Nie mogą być zbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać.
Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.
W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową 🙂 ).
Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno.
Nasolona cukinia powinna być już gotowa do dalszej obróbki. Zatem dwukrotnie ją płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.
Cukinię przekładamy do większego naczynia, dodajemy posiekany szczypiorek, pastę czosnkową, cukier, płatki chilli, olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu.
Całość mieszamy, najlepiej dłońmi uzbrojonymi w rękawiczki, dokładnie wmasowując przyprawy w cukinię.
Przekładamy ją na patelnię i smażymy przez około 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. I tak oto cukinia smażona po koreańsku jest gotowa!
Podajemy jako przystawkę lub z ryżem/kaszą/ziemniakami jako pełne danie.
Smacznego!
* Przepis pochodzi stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Bardzo lubię tak podaną cukinie. Pozdrawiam
Smacznego! Pozdrawiam 🙂