Wiem, wiem, “Sałatka z ogórków już była”, powiecie, pamiętając mizerię po koreańsku 🙂 Ale ta pikantna koreańska sałatka ogórkowa jest jeszcze inna. Nowa, bardzo przyjemnie pachnąca, smakowo intrygująca i przepyszna. Idealna jako dodatek do obiadu oraz sałatka na kolację lub imprezę. Polecam wypróbować! 🙂
Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokki, bulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniaków, koreańskie sushi kimbap z grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu(nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.
Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty.
Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku, koreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.
Składniki:
Ogórki:
- 3 ogórki zielone
- 1 łyżka soli (do nasolenia)
Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!)
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżka ziaren sezamu
- kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki.
W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu.
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy.
Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do domowych kotletów sojowych. Moja droga Teściowa – wielbicielka tej sałatki – bardzo ją lubi z samym chlebkiem. Tak też można 🙂
Praktyczna uwaga:
Ta sałatka ogórkowa jest dość czosnkowa w smaku i zalecam dostosowanie ilości ząbków czosnku do swoich preferencji.
Jeśli jednak preferujecie jeszcze bardziej pikantną wersję, to polecam dodać płatki chilli.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Kocham Pani Koreańskie przepisy, są pyszne i smaczne od kilku dni podaje je na kolację i są pyszne!
Jednak chciałbym ich więcej na pańskiej stronie 😍
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że koreańskie potrawy Pani smakują 😍 Kolejne przepisy są w planach 🙂 Pozdrawiam serdecznie!