Home Śniadanie Czekoladowa jaglanka

Czekoladowa jaglanka

2 komentarze

Kaszy jaglanej, pełnej niezliczonych właściwości zdrowotnych, używam nie tylko do przyrządzenia ciasta, ale też i pysznego śniadania 🙂 Czekoladowa jaglanka, bo o niej mowa, bije rekordy popularności 🙂 I do jej zjedzenia nikogo nie trzeba namawiać. Polecam!

Czekoladowa jaglanka

Czekoladowa jaglanka
Składniki:
  • 1/2 szklanka (120 ml) suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego (ja lubię sojowe albo kokosowe)
  • 1 szklanka (240 ml) wody
  • 1 łyżeczka (5 ml) kakao
  • 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania)
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/2 banana (do dodatkowego dosłodzenia 🙂 )
  • inne ulubione owoce do przybrania
Wykonanie:

Suchą kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie kilkakrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem i zagotowujemy. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy (najefektywniej trzepaczką 😉 ) i  gotujemy na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy słodzidło, mieszamy i przekładamy na miseczkę.

Dodajemy ulubione dodatki: banana pokrojonego na plasterki, umyte brzoskwinie dowolnie pokrojone 😉 , ziarna słonecznika, orzechy – co kto lubi.

Zasiadamy do stołu i delektujemy się pyszną czekoladową jaglanką z jej owocowym smakiem 🙂

Amatorom zdrowych śniadań polecam również nocną owsiankę bez gotowania, owsiankę z kurkumą albo pudding z nasion chia z matchą.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Kobieca Strona Dietetyki 3 maja, 2023 - 8:00 pm

Wygląda fajnie! Też robię podobną jaglankę. Bez nasion słonecznika, ale za to z nasionami chia, płatkami migdałów.

Reply
Lamarida 4 maja, 2023 - 11:37 am

Dzięki! Kombinacji jest wiele i każdy może zrobić po swojemu 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.