Home Kuchnia koreańska Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso

Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso

6 komentarzy

Doenjang jjigae to tradycyjny gulasz w Korei złożony z warzyw, tofu i mięsa na bazie sfermentowanej pasty sojowej doenjang. Doenjang, to obok sosu sojowego, gochugaru (ususzonych) i gochujang (sfermentowanych płatków koreańskich papryczek chilli), jeden z podstawowych produktów obecnych w każdej koreańskiej kuchni. Niektórzy nazywają gulasz doenjang jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso 🙂 Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego smaku umami, którym cieszy się cała nasza rodzina, łącznie z maluchem 🙂 Polecam!

gulasz

gulasz
Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 4 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryka słodka
  • garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g)
  • 3 łyżki pasty sojowej doenjang
  • 250 g naturalnego w smaku tofu (ja preferuję twarde)
  • 2 cebulki dymki lub szczypiorek
  • prażone ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy 🙂 )
  • płatki chilli według uznania (opcjonalnie)
Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.


Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy.

Następnie, dodajemy pastę sojową doenjang. Japońska pasta miso i koreańska pasta doenjang różnią się nie tylko smakiem. Podczas, gdy japońska pasta miso ma gładką konsystencję, doeanjang ma grudkowatą strukturę. Zatem pływające grudki w naszym gulaszu nie powinny budzić w Was niepokoju 🙂

Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut albo aż warzywa będą miękkie.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone tofu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Gotowy gulasz podajemy z ryżem. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i chrupiącym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką dymką. Smakosze ostrzejszych koreańskich klimatów mogą posypać płatkami chilli 🙂

Fanom gulaszy polecam również filipiński gulasz adobo z boczniaków, nowoorleański gulasz gumbo, bezmięsny gulasz chilli sin carne.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

6 komentarzy

Mika 10 kwietnia, 2019 - 8:29 pm

Pyszny i sycący gulasz 🙂 Szybki w przygotowaniu 🙂

Reply
Lamarida 10 kwietnia, 2019 - 9:52 pm

Zgadzam się i pozdrawiam 🙂

Reply
MisterFoto.pl 14 kwietnia, 2021 - 10:58 am

Kuchnia azjatycka zawsze mnie fascynowała. Muszę spróbować tego przepisu!

Reply
Lamarida 15 kwietnia, 2021 - 9:27 am

Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów 🙂

Reply
Xreviers 7 sierpnia, 2023 - 11:12 am

Przygotowane w trochę innych proporcjach i ze składników które były pod ręką i wyszło pyszne! Polecam. 🙂

Reply
Lamarida 9 sierpnia, 2023 - 10:19 am

Dziękuję za opinię! Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.