Home Sałatki/Surówki Sałatka z ciecierzycy i awokado

Sałatka z ciecierzycy i awokado

0 komentarze

Sałatka z ciecierzycy i awokado jest szybka w przygotowaniu, pożywna i smaczna. Zdrowe kremowe awokado wyśmienicie spełnia rolę zamiennika majonezu. Chrupiący ogórek i cebulka wspaniale komponują się ze słodkimi pomidorkami. Ta sałatka z ciecierzycy jest idealną przekąską na domową, nie tylko świąteczną imprezę 🙂 Polecam!

sałatka z ciecierzycy

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1/2 ciecierzycy z puszki)
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 plasterki cebuli
  • 1/2 niewielkiego świeżego ogórka zielonego
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • pieprz kajeński mielony (do smaku, opcjonalnie)
  • ulubiona zieleninka (koperek, kolendra, pietruszka)
Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy, łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.

Ciecierzycę wsypujemy do naczynia i rozgniatamy widelcem tak, żeby część ziaren przetrwała w całości. Przynajmniej nam taka konsystencja sałatki bardziej odpowiada  🙂

Awokado wybieramy łyżką i rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny.

Awokado dodajemy do rozgniecionej ciecierzycy, wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

Sałatka z ciecierzycy świetnie spisuje się podana na pieczywie np. domowych krakersach, zarówno na śniadanie i kolację. Na lunch do pracy też jak najbardziej się nadaje – polecam zabrać oddzielnie sałatkę w pojemniku, żeby pieczywo nie rozmokło.

Fanom awokado polecam fit sałatkę z komosy ryżowej i awokado, pastę do pieczywa i czipsów guacamoli,  zielony koktajl z awokado. Na słodko polecam czekoladowa tartę z przepysznym kremem z awokado.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.