Home Kuchnia koreańska Koreańska zupa ogórkowa na zimno – idealny chłodnik na upały

Koreańska zupa ogórkowa na zimno – idealny chłodnik na upały

2 komentarze

Koreańska zupa ogórkowa na zimno to prosta i bardzo szybka potrawa bez gotowania. Orzeźwiające soczyste ogórki, chrupiąca papryka i słodkie pomidorki w przyjemnie kwaśnej i zimnej zalewie. Jednym słowem – idealny i ekspresowy w przygotowaniu chłodnik na upały. Smakowicie i skutecznie chłodzi! Polecam 🙂

koreańska zupa ogórkowa na zimno

koreańska zupa ogórkowa na zimno

koreańska zupa ogórkowa na zimno

Składniki:
  • 340 g świeżych ogórków dobrze schłodzonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu tamari)
  • 1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki octu ryżowego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 3 łodygi zielonej części cebulki dymki
  • 5-7 kostek lodu
  • kilka plasterków papryki czerwonej (lub chilli)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ziarna sezamu (do smaku)
  • płatki chilli (opcjonalnie, według uznania)
  • świeży koperek (opcjonalnie)
Wykonanie:

Dobrze schłodzone ogórki myjemy i osuszamy. Możemy je albo obrać, albo nie obierać albo obrać tylko troszkę 😉 Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy 🙂

Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną umytą zieloną cebulkę i kilka plasterków papryki czerwonej. Wsypujemy sól, cukier, sos sojowy i ocet ryżowy.

Całość mieszamy, zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu i pokrojone pomidorki koktajlowe. Delikatnie mieszamy. Koniecznie posypujemy ziarnami sezamu, opcjonalnie płatkami chilli dla dodania ognia 😉 Ja bardzo lubię koperek, więc też go hojnie dodaję – ot, taki polski akcent w koreańskiej zupie ogórkowej na zimno 🙂

I koreańską zupa ogórkowa na zimno jest gotowa do spożycia.

Smacznego!

*Przepis na podstawie tego.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Konrad Michalski 11 czerwca, 2018 - 9:37 am

Bardzo prosty chłodnik. Chętnie spróbuję tej wersji!

Reply
Lamarida 12 czerwca, 2018 - 8:19 pm

Smacznego! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.