Malinowy koktajl proteinowy z komosy ryżowej to pyszne źródło białka, aminokwasów i witamin. Komosa ryżowa to jeden z tzw. “superfood”, czyli pożywienia o niezwykłych wartościach odżywczych (zawiera pełnowartościowe proteiny i aminokwasy), a soczyste i aromatyczne maliny to bogactwo witamin i minerałów. W połączeniu z mlekiem i jogurtem stanowią bardzo odżywczą i smaczną kombinację. Koktajl ten idealnie nadaje się także na zdrową przekąskę dla dzieci. Polecam 🙂
Komosę ryżową polecam również w sałatce z orzeszkami ziemnymi przepis tutaj<klik> , z papryką i żurawiną – przepis tutaj<klik> albo w makowych fit babeczkach przepis tutaj<klik>. Koniecznie wypróbujcie też czekoladowy tort, w którym zamiast mąki używam komosy ryżowej – przepis tutaj<klik>.
Fanom koktajli polecam zielony koktajl z imbirem, koktajl dyniowo-pomarańczowy, zielony koktajl z awokado i pomarańczą, koktajl z czarnej porzeczki.
Składniki (na jedną porcję):
- 1/2 szklanki (120 ml) ugotowanej komosy ryżowej
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
- 2 szklanki (480 ml) malin
- 1/2 szklanki (120 ml) jogurtu roślinnego o smaku naturalnym np. sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy (lub według uznania)
Wykonanie:
Do blendera wrzucamy ugotowaną komosę ryżową, maliny, dodajemy jogurt, mleko roślinne i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Proste, prawda? 🙂
Smacznego!
*Przepis zainspirowany przez SuperHealthyKids.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3