Nuggetsy z tofu to roślinna alternatywa mocno niewegańskiego, ale bardzo popularnego fast foodu. W tej wersji potrzeba dosłownie trzech składników i oleju, żeby zrobić pysznie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku nuggetsy. Idealny fingerfood na imprezę czy lunch do pracy, najlepiej podany z ulubionym sosem. Polecam 🙂
Składniki:
Nuggetsy:
- 300 g tofu o smaku naturalnym
- 2 łyżki (30 ml) pasty miso
- 3 łyżki (45 ml) mąki ryżowej
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- bułka tarta lub płatki owsiane na panierkę (opcjonalnie)
Do podania (do wyboru):
Wykonanie:
Odsączone tofu rozdrabniamy palcami i pomagamy sobie widelcem. Dodajemy pastę miso i mąkę ryżową i dokładnie mieszamy widelcem. Następnie, mieszamy palcami i formujemy niewielkie nuggetsy – mogą być okrągłe, a my akurat lubimy podłużne 🙂
Następnie, w zależności od tego czy chcemy je panierować czy nie, to albo od razu wrzucamy do rozgrzanego oleju albo najpierw obtaczamy w panierce 🙂 Intuicyjne, prawda? 😉 Smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią, wyciągamy sitkiem i odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z ulubionym sosem lub dipem: salsą, sosem tatziki, sosem czosnkowym.
Fanom roślinnych fast food-ów polecam również koreański pączek wytrawny . Zachęcam do wypróbowania innych finger food, np. klopsików z zielonej soczewicy, przekąski z ogórka i chipsów, kwiatków z warzyw i żółtego sera, roladek z tortilli, sówek z wafli ryżowych, jabłek z masłem orzechowym.
Smacznego!
*Przepis zainspirowany Ochikeron.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Wow, wszystkie przepisy są super! Szkoda że nie trafiłam do ciebie wczesniej
Dziękuję <3 Nic straconego, testuj sobie powoli przepisy i daj znać, które najbardziej przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego!