Home Przekąska Nuggetsy z tofu

Nuggetsy z tofu

2 komentarze

Nuggetsy z tofu to roślinna alternatywa mocno niewegańskiego, ale bardzo popularnego fast foodu. W tej wersji potrzeba dosłownie trzech składników i oleju, żeby zrobić pysznie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku nuggetsy. Idealny fingerfood na imprezę czy lunch do pracy, najlepiej podany z ulubionym sosem. Polecam 🙂

Nuggetsy z tofu
Nuggetsy z tofu
nuggetsy
Nuggetsy z tofu
nuggetsy
Składniki:

Nuggetsy:

  • 300 g tofu o smaku naturalnym
  • 2 łyżki (30 ml) pasty miso
  • 3 łyżki (45 ml) mąki ryżowej

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • bułka tarta lub płatki owsiane na panierkę (opcjonalnie)

Do podania (do wyboru):

Wykonanie:

Odsączone tofu rozdrabniamy palcami i pomagamy sobie widelcem. Dodajemy pastę miso i mąkę ryżową i dokładnie mieszamy widelcem. Następnie, mieszamy palcami i formujemy niewielkie nuggetsy – mogą być okrągłe, a my akurat lubimy podłużne 🙂

Następnie, w zależności od tego czy chcemy je panierować czy nie, to albo od razu wrzucamy do rozgrzanego oleju albo najpierw obtaczamy w panierce 🙂 Intuicyjne, prawda? 😉 Smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią, wyciągamy sitkiem i odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy z ulubionym sosem lub dipem: salsą, sosem tatziki, sosem czosnkowym.

Fanom roślinnych fast food-ów polecam również koreański pączek wytrawny . Zachęcam do wypróbowania innych finger food, np. klopsików z zielonej soczewicy, przekąski z ogórka i chipsów, kwiatków z warzyw i żółtego sera, roladek z tortilli, sówek z wafli ryżowych, jabłek z masłem orzechowym.

Smacznego!

*Przepis zainspirowany Ochikeron.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

A 24 lutego, 2021 - 7:04 pm

Wow, wszystkie przepisy są super! Szkoda że nie trafiłam do ciebie wczesniej

Reply
Lamarida 25 lutego, 2021 - 11:00 am

Dziękuję <3 Nic straconego, testuj sobie powoli przepisy i daj znać, które najbardziej przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.