Home Zupy Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana

Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana

0 komentarze

Kremowa zupa kukurydziana, czyli Corn Chowder jest jedną z najpopularniejszych zup w Stanach Zjednoczonych. Jej głównym składnikiem jest kukurydza w towarzystwie kilku warzyw , w mojej roślinnej wersji połączona z przyprawami i mlekiem kokosowym. Wspaniale rozgrzewa i wybornie syci. Polecam 🙂

zupa kukurydziana

zupa kukurydziana
Składniki:
  • 660 g (około 5 szklanek) odcedzonej kukurydzy z puszki (ja używam 3 puszek)
  • 1 duża czerwona papryka słodka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • płatki chilli (do smaku)
  • świeże zioła np. pietruszka lub kolendra
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy paprykę i przyprawy i smażymy przez około minutę. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy przez kilka minut.

Następnie miksujemy zupę albo mikserem ręcznym lub przekładamy do blendera z ostrzem S i miksujemy na preferowaną konsystencję. My lubimy czuć ziarenka kukurydzy 🙂

Zupa kukurydzianą wyśmienicie smakuje ze świeżymi ziołami, a dorosłym osobom polecam dodać płatki chilli, które podkreślą smak 🙂

Fanom kremowych zup polecam również krem z buraków i batatówzupę kalafiorową, zupę z selera naciowego, kremową zupę z dyni, zupę z pora i marchewki.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.