Na upały najlepsza podobno jest woda 😀 Ale fajnie od czasu do czasu schłodzi też zimna lemoniada. My uwielbiamy arbuza i chętnie go jemy, ale również pijemy… 😉 Mianowicie w postaci orzeźwiającej lemoniady arbuzowej, której właściwie nie trzeba słodzić. Pysznie smakuje i wspaniale prezentuje się na piknikowym czy “grillowym” stole 🙂 Polecam!
Z innych ciekawych i smacznych napoi polecam herbatę z bazylii – przepis tutaj. Polecam również koktajl dyniowo-pomarańczowy, koktajl mango, malinowy koktajl proteinowy, koktajl z czarnej porzeczki.
Składniki:
- 1 kg arbuza (waga przed obraniem)
- 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
- sok z całej cytryny
- syrop z agawy lub cukier brązowy albo ksylitol (do smaku, ale ja pomijam, bo wystarczająco słodkie dla mnie)
- 4 szklanki zimnej wody (może być też gazowana)
Do podania:
- kostki lodu
- plasterki cytryny
- listki świeżej mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Arbuza obieramy z pestek (najlepiej użyć bezpestokowego 😉 ), kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte truskawki lub mrożone, sok z cytryny i miksujemy aż składniki będa dobrze rozdrobnione. Następnie, dolewamy wody, słodzimy do smaku i krótko (30 sekund) miksujemy.
Podajemy z dużą ilością lodu, plasterkami cytryny i mięta (jeśli lubicie).
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3