Co najłatwiej i najszybciej zrobić na zimną płytę? -Kanapki. A czy muszą one być nudne? – Wcale nie! Gdy zrobicie je przykładowo w formie główek skrzatów lub Mikołajów (w zależności od pory roku 😉 ), to na pewno będą ciekawym i fajnie wyglądającym urozmaiceniem zestawu przekąsek. Polecam 🙂
Fanom kanapek polecam roladki z tortilli, szwedzki tort kanapkowy. W świątecznym klimacie polecam choinki o smaku pizzy z ciasta francuskiego.
Składniki:
- bagietka
- wegański ser żółty w plasterkach
- majonez wegański
- świeża papryka czerwona
- sałata zielona
- pieprz czarny ziarna
- kawałeczek marchewki
Wykonanie:
Bagietkę kroimy na kromki, z sera wycinamy małą szklaneczką lub foremką kółka, a z papryki wycinamy kapelusze – tak jak pokazano na zdjęciu.
Przystępujemy do konstruowania skrzatów. Kromkę smarujemy cienko majonezem, układamy listek sałaty zielonej (albo i nie – jak kto woli), na nim kładziemy kółko wycięte w serze i zakładamy czapkę z papryki 🙂
Rękaw cukierniczy (albo papier do pieczenia zwinięty w rożek) napełniamy majonezem i robimy brodę naszemu skrzatowi/Mikołajowi. Oczy robimy z ziarenek pieiprzu, a nosek z maleńskiego kawałka marchewki. I gotowe 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3