Bakłażany po afgańsku, czyli Borani Banjan

Bakłażany po afgańsku to pyszne danie, które można podawać zarówno z ryżem jak i z pieczywem czy w tortilli. Polecam 🙂

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1/2 łyżki soli
  • 4 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (lub łyżka koncentratu pomidorowego)
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka (5 ml) kurkumy w proszku
    • 1/4 łyżeczki (1 ml) płatków papryki chilli
    • 1/2 łyżki (2 ml) soli himalajskiej
    • mięta suszona lub świeża drobno posiekana (według uznania)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • jogurt sojowy naturalny
  • oliwa lub olej do smażenia
Wykonanie: 

Bakłażany obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą.

Kroimy poprzecznie na połowę. Następnie, kroimy podłużnie na niezbyt grube plastry. Wkładamy do większej miski, posypujemy połową łyżki soli i zalewamy wodą tak, żeby były przykryte. Odstawiamy na 10 minut.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Pokrojone bakłażany.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki i kroimy na niezbyt grube plastry.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Pomidory sparzone wrzątkiem.

Po upływie czasu wyciągamy kawałki bakłażana odciskając nadmiar wody.

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i smażymy plastry aż będą złociste z obu stron.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Bakłażany smażące się na patelni.

Podsmażone kawałki bakłażana przekładamy na talerz.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Smażone bakłażany wyłożone na talerzu.

Z patelni ostrożnie odlewamy połowę oleju do późniejszego wykorzystania.

Jeśli używamy koncentratu pomidorowego, to w małej misce mieszamy go z połową szklanki wody. Na olej pozostały na patelni wykładamy starte ząbki czosnku i smażymy aż się lekko zarumienią.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Czosnek smażący się na oleju.

Następnie dolewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy (lub pastę pomidorową), dodajemy kurkumę, sól, paprykę chilli i cały czas mieszając gotujemy aż woda odparuje.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Sos pomidorowy na patelni.

Potem na naszym sosie układamy warstwę plastrów pomidora, warstwę cebuli  i warstwę bakłażanów.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Układanie warzyw warstwami.

Następnie znowu pomidory, cebulę i bakłażana aż do wyczerpania składników.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Warzywa ułożone warstwami.

Patelnię przykrywamy pokrywką z dziurką i gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu.

W międzyczasie w niewielkiej misce mieszamy szklankę jogurtu naturalnego ze startą główką czosnku i miętą.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.

Na dużym talerzu rozsmarowujemy łyżkę jogurtu i wykładamy na nią bakłażany z patelni.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.

Następnie, polewamy je pozostałym jogurtem. Posypujemy płatkami chilli i miętą i afgańskie danie mamy gotowe! Borani banjan tradycyjnie podaje się na chlebie nań albo na tortilli, ale można też serwować z ryżem.

Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.
Bakłażany po afgańsku, czyli borani banjan.

Polecam również bakłażany nadziewane kaszą jaglaną, pastę z bakłażana tzw. baba ghanoush, cykorię z bakłażanem na ostro.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *