Bakłażany po afgańsku to pyszne danie, które można podawać zarówno z ryżem jak i z pieczywem czy w tortilli. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1/2 łyżki soli
- 4 pomidory
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (lub łyżka koncentratu pomidorowego)
- przyprawy:
- 1 łyżeczka (5 ml) kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki (1 ml) płatków papryki chilli
- 1/2 łyżki (2 ml) soli himalajskiej
- mięta suszona lub świeża drobno posiekana (według uznania)
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- jogurt sojowy naturalny
- oliwa lub olej do smażenia
Wykonanie:
Bakłażany obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą.
Kroimy poprzecznie na połowę. Następnie, kroimy podłużnie na niezbyt grube plastry. Wkładamy do większej miski, posypujemy połową łyżki soli i zalewamy wodą tak, żeby były przykryte. Odstawiamy na 10 minut.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki i kroimy na niezbyt grube plastry.
Po upływie czasu wyciągamy kawałki bakłażana odciskając nadmiar wody.
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i smażymy plastry aż będą złociste z obu stron.
Podsmażone kawałki bakłażana przekładamy na talerz.
Z patelni ostrożnie odlewamy połowę oleju do późniejszego wykorzystania.
Jeśli używamy koncentratu pomidorowego, to w małej misce mieszamy go z połową szklanki wody. Na olej pozostały na patelni wykładamy starte ząbki czosnku i smażymy aż się lekko zarumienią.
Następnie dolewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy (lub pastę pomidorową), dodajemy kurkumę, sól, paprykę chilli i cały czas mieszając gotujemy aż woda odparuje.
Potem na naszym sosie układamy warstwę plastrów pomidora, warstwę cebuli i warstwę bakłażanów.
Następnie znowu pomidory, cebulę i bakłażana aż do wyczerpania składników.
Patelnię przykrywamy pokrywką z dziurką i gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie w niewielkiej misce mieszamy szklankę jogurtu naturalnego ze startą główką czosnku i miętą.
Na dużym talerzu rozsmarowujemy łyżkę jogurtu i wykładamy na nią bakłażany z patelni.
Następnie, polewamy je pozostałym jogurtem. Posypujemy płatkami chilli i miętą i afgańskie danie mamy gotowe! Borani banjan tradycyjnie podaje się na chlebie nań albo na tortilli, ale można też serwować z ryżem.
Polecam również bakłażany nadziewane kaszą jaglaną, pastę z bakłażana tzw. baba ghanoush, cykorię z bakłażanem na ostro.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3