Pesto szpinakowo-bazyliowe to pyszne połączenie świeżego szpinaku, pachnącej bazylii i czosnku. Dzięki orzechom nerkowca ma wspaniale kremową konsystencję. Wszyscy domownicy je lubią, łącznie z dziećmi. Największym fanem jest nasz Najstarszy, który często pyta, kiedy zrobię to zielone smarowidełko 🙂
Polecam również pesto z suszonych pomidorów.
Składniki:
- 1 szklanka ciasno upakowanych świeżych liści szpinaku
- 1 szklanka ciasno upakowanej bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju (my lubimy lniany)
- 2/3 szklanki orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki.
Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę.
Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, domowymi krakersami lub makaronem.
Smacznego!
* Przepis pochodzi od stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3