Home Lunch Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem

Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem

2 komentarze

Co powiecie na pyszne i zdrowe, a w dodatku bezglutenowe placki warzywne? Swój lekko słodkawy smak zawdzięczają marchewce i batatom. Ale gdy się w nie wzgryziesz spotka Cię miła niespodzianka – orzeźwiający smak kolendry. Super opcja na lunch, ale też i na smakowitą przekąskę na imprezę lub do zabrania w plecaku na wycieczkę. Polecam 🙂

placki warzywne

Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ugotowanych batatów
  • 2 średnie marchewki
  • duża garść świeżej kolendry
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Zamian zaczniemy formować placki musimy przygotować warzywa. Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti. Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę  obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki.

Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną.

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, kurkumę, proszek do pieczenia. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę formując małe placuszki lub jednego dużego placka – i smażymy do zarumienia z obu stron.

Placki warzywne podajemy z ulubioną surówką np. z kapusty włoskiej.

Polecam również koreańskie naleśniki, pączki wytrawne, japońskie naleśniki dorayaki.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Programista w kuchni 16 lipca, 2017 - 8:09 am

Placki wyglądają rewelacyjnie 🙂 Muszę spróbować!

Reply
Lamarida 16 lipca, 2017 - 9:43 am

Na pewno będą smakować 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.