Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem

Co powiecie na pyszne i zdrowe, a w dodatku bezglutenowe placki warzywne? Swój lekko słodkawy smak zawdzięczają marchewce i batatom. Ale gdy się w nie wzgryziesz spotka Cię miła niespodzianka – orzeźwiający smak kolendry. Super opcja na lunch, ale też i na smakowitą przekąskę na imprezę lub do zabrania w plecaku na wycieczkę. Polecam 🙂

placki warzywne

Polecam również koreańskie naleśniki, pączki wytrawne, japońskie naleśniki dorayaki.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ugotowanych batatów
  • 2 średnie marchewki
  • duża garść świeżej kolendry
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Zamian zaczniemy formować placki musimy przygotować warzywa. Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti. Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę  obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki.

Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną.

W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, kurkumę, proszek do pieczenia. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę formując małe placuszki lub jednego dużego placka – i smażymy do zarumienia z obu stron.

Placki warzywne podajemy z ulubioną surówką np. z kapusty włoskiej.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Placki warzywne z marchewką, batatami i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *