Co powiecie na pyszne i zdrowe, a w dodatku bezglutenowe placki warzywne? Swój lekko słodkawy smak zawdzięczają marchewce i batatom. Ale gdy się w nie wzgryziesz spotka Cię miła niespodzianka – orzeźwiający smak kolendry. Super opcja na lunch, ale też i na smakowitą przekąskę na imprezę lub do zabrania w plecaku na wycieczkę. Polecam 🙂
Polecam również koreańskie naleśniki, pączki wytrawne, japońskie naleśniki dorayaki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki ugotowanych batatów
- 2 średnie marchewki
- duża garść świeżej kolendry
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Zamian zaczniemy formować placki musimy przygotować warzywa. Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti. Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki.
Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną.
W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, kurkumę, proszek do pieczenia. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę formując małe placuszki lub jednego dużego placka – i smażymy do zarumienia z obu stron.
Placki warzywne podajemy z ulubioną surówką np. z kapusty włoskiej.
Smacznego!
* Przepis pochodzi stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Placki wyglądają rewelacyjnie 🙂 Muszę spróbować!
Na pewno będą smakować 🙂