Wiem, wiem, “Sałatka z ogórków już była”, powiecie, pamiętając mizerię po koreańsku 🙂 Ale ta pikantna koreańska sałatka ogórkowa jest jeszcze inna. Nowa, bardzo przyjemnie pachnąca, smakowo intrygująca i przepyszna. Idealna jako dodatek do obiadu oraz sałatka na kolację lub imprezę. Polecam wypróbować! 🙂

Składniki:
Ogórki:
- 3 ogórki zielone
- 1 łyżka soli (do nasolenia)
Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!)
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżka ziaren sezamu
- kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki.
W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu.
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy.
Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do domowych kotletów sojowych. Moja droga Teściowa – wielbicielka tej sałatki – bardzo ją lubi z samym chlebkiem. Tak też można 🙂
Praktyczna uwaga:
Ta sałatka ogórkowa jest dość czosnkowa w smaku i zalecam dostosowanie ilości ząbków czosnku do swoich preferencji. Jeśli jednak preferujecie jeszcze bardziej pikantną wersję, to polecam dodać płatki chilli.
Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko, kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokki, bulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniaków, koreańskie sushi kimbap z grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu(nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap. Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty. Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku, koreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!
2 komentarze
Kocham Pani Koreańskie przepisy, są pyszne i smaczne od kilku dni podaje je na kolację i są pyszne!
Jednak chciałbym ich więcej na pańskiej stronie 😍
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że koreańskie potrawy Pani smakują 😍 Kolejne przepisy są w planach 🙂 Pozdrawiam serdecznie!