Z tymi wegańskimi przepisami to nigdy nic nie wiadomo… Weźmy taki przepis na jabłkowo-dyniowe muffinki. Człowiek myśli, że jest w nich jedno, a jest coś innego 😉 Właściwie każdy z naszych gości kosztujący te muffinki po raz pierwszy stawia na to, że jest w nich banan. A tu niespodzianka – banana nie ma! Są jabłka i pieczona dynia, dzięki którym bez dodatku oleju uzyskujemy miękkie i wilgotne babeczki. A zbierają one same pozytywne opinie! Polecam 🙂
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
- 1/3 szklanki (80 ml) płatków owsianych
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki (2 ml) sody
- 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu
- 1/2 szklanki (120 ml) cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 szklanka (240 ml) puree z pieczonej dyni (przepis tutaj)
- 1 szklanka (240 ml) musu jabłkowego (według tego przepisu)
- płatki owsiane do posypania
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
W większym naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy płatki owsiane i cukier i całość mieszamy.
Dodajemy puree z dyni i mus jabłkowy i dokładnie mieszamy.
Łyżką napełniamy foremki do muffinek, posypujemy płatkami owsianymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut albo do momentu aż będą pięknie złote i wetknięta w nie wykałaczka będzie sucha 🙂
Przestudzone muffinki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie straciły swej świeżości.
Wielbicielom babeczek polecam również takie makowe FIT muffinki z komosy ryżowej, cytrynowo-makowe pieguski, czekoladowe babeczki z kremem z batatów, muffinki z japońską herbatą matcha. Warto również wypróbować wytrawne babeczki warzywne z tofu.
Fanom dyni na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3