Zupa dyniowa z soczewicą to smakowicie doprawione połączenie dyni, pomidorów, cukinii i czerwonej soczewicy. Wspaniale rozgrzewa i syci w chłodne dni 🙂 Polecam!
Składniki:
- 1 kg obranej dyni bez pestek (ja używam hokkaido lub zwyczajnej)
- 500 g dojrzałych pomidorów (około 3 większe sztuki)
- 300 g cukinii (1 sztuka średniej wielkości)
- 1 szklanka (240 ml) surowej soczewicy czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 szklanki (960 ml) wody
- przyprawy:
- 1/2 łyżeczki (2 ml) kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki wędzonej w proszku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
- sól do smaku
- olej do smażenia
- płatki chilli (według uznania, do podania dla dorosłych)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i także kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.
Następnie, dodajemy przyprawy, dynię, cukinię i pomidory, zalewamy wodą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku.
Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy.
Zupa dyniowa z soczewicą jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki chilli, koniecznie 🙂
Na obiad polecam również zupę krem z dyni , kluski gnocchi z dynią, zupę curry z dynią.
Na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki.
Do kanapek polecam humus z dynią.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
bardzo fajna zupa
Dziękuję 🙂 Smacznego!
Pysznie wygląda ta zup! Bardzo lubię zupy dyniowe, więc tym bardziej sprawdzę ten przepis!
Dziękuję 🙂 Smacznego!