Buraki czerwone uwielbiamy, szczególnie zimą. Zajadamy się nimi w postaci kiszonki, sałatki, pasty oraz kremowej zupy, którą wprost uwielbiamy! Wszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków 🙂 Polecam!
Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka, sałatka do obiadu, pasta do kanapek, sałatka z pieczonych buraków i batatów.
Składniki:
- 500 g batatów (jedna duża sztuka)
- 800 g buraków czerwonych (około dwie większe sztuki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka domowej pasty imbirowej)
- przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka oleju
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
Do podania:
- prażona ciecierzyca (przepis tutaj) albo prażone ziarna dyni lub słonecznika
- świeże zioła np. pietruszka/kolendra
- płatki chilli (dla dorosłych 😀 )
- 1 łyżeczka mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie)
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na krem z buraków potrzebujemy słodkie ziemniaki i buraki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę podobnie jak obraną cebulę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Obrany i umyty imbir trzemy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, liście laurowe, czosnek i imbir i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone buraki i bataty oraz przyprawy, zalewamy wodą, mieszamy i gotujemy aż buraki zmiękną (gotują się wolniej niż słodkie ziemniaki).
Następnie dolewamy mleko kokosowe i sos sojowy, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wyławiamy liście laurowe i miksujemy blenderem.
Zupę krem z buraków podajemy z prażoną ciecierzycą (przepis tutaj) lub prażonymi pestkami dyni. Można polać mlekiem kokosowym i/lub sokiem z cytryny. My jeszcze koniecznie używamy płatków chilli, które dodają fajnego ostrego twista 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3