Wegański torcik czekoladowy (bez pieczenia, bez glutenu)

Nie ma co tu dużo pisać – łatwy i pyszny jest ten torcik czekoladowy 🙂 Nie ma w nim mleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej albo zwykłej i dodatkowo – nie wymaga pieczenia. Gorąco polecam!

Fanom czekoladowych tortów polecam czekoladowy tort truskawkowy, czekoladowy tort bezglutenowy z komosy ryżowej. Polecam również tort Oreo  i tartę z czekoladowym kremem z awokado.

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki (480 ml) ryżu preparowanego
  • 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych)
  • syrop klonowy (lub z agawy) do smaku
Wykonanie:

Czekolady łamiemy na kostki i niezbyt drobno kroimy. Przekładamy do większej miski i odstawiamy.

Mleko kokosowe podgrzewamy i gdy się zagotuje, to zalewamy tym mlekiem pokrojone czekolady. Powoli i dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści.

Następnie, dodajemy w porcjach płatki owsiane i ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Słodzimy syropem z agawy (lub innym) do smaku.

Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem (olejem lub margaryną rośliną). Wyrównujemy wierzch i po przestudzeniu wkładamy tort do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem można udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *