Sałatka z batatów i czerwonych buraczków

Sałatka z batatów i czerwonych buraczków to kolejny prosty przepis na sałatkę na każdą okazję: świetnie nadaje się na lunch, jako dodatek do obiadu czy smakowitą i zdrową przekąskę w ciągu dnia na “nagłego głoda”. Mój niemowlak także nią nie gardzi i chętnie wybiera bataty trenując przy okazji chwyt pęsetkowy 🙂 Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego!

Składniki:

  • 1 batat (słodki ziemniak amerykański)
  • 2 średnie buraki czerwone
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:

Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę.

Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty wielokrotnego użytku – wystarczy po pieczeniu umyć, wysuszyć i jest gotowa do ponownego użycia). Posypujemy papryką i polewamy oliwą i następnie wmasowujemy je w warzywa. Pamiętamy, aby warzywa były ułożone tylko w jedną warstwę, żeby się dokładnie upiekły.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut – czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i preferowanej miękkości warzyw.

Smacznego!

6 myśli na temat “Sałatka z batatów i czerwonych buraczków”

  1. Sałatka przygotowana na jutrzejszy obiad do pracy……nie omieszkałam jej już dzisiaj skosztować i powiem krótko: PYSZNA! U mnie pojawi się w połaczeniu z łososiem…Nie mogę sie doczekać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *