Ser żółty z batatów o smaku wędzonej papryki

Kiedyś myślałam, że wegański ser żółty można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Aż natknęłam się na ten prosty przepis Anji z Cooking with Plants i nie mogłam uwierzyć, że płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie wegański ser. Polecam! 

Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym – koneserom żółtego sera z mleka – tak smakuje ten wegański ser, że przyrządzają go sami w domu! A więc wy nie czekajcie, tylko sami wypróbujcie 🙂

Składniki: 

  • 1 szklanka (240 ml) wody
  • 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych w wersji z glutenem)
  • 1 szklanka (240 ml) purre ze słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1 cała marynowana grillowana papryka
  • 1/2 szklanki (120 ml) nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka (15 ml) słodkiej wędzonej papryki
  • 2 1/2 łyżeczki (7 ml) soli
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego białego pieprzu  (lub czarnego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) czosnku granulowanego
  • 2 łyżki (10 ml) soku z cytryny
  • 1 szklanka (240 ml) wody

Zagęstnik:

  • 1 1/3 szklanki (300 ml) wody
  • 2 1/2 łyżeczki (12 ml) agaru w proszku

Wykonanie:

Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty, ale zachowuję ją do przygotowania zagęstnika. Bataty rozgniatamy widelcem i upakowujemy w szklance o pojemności 240 ml.

Następnie, w podanej kolejności dodajemy składniki do blendera i miksujemy aż uzyskamy gładką “serową” konsystencję. Kolejność jest ważna, szczególnie woda na dnie, bo pozwoli na bezproblemowe miksowanie.

Wyłączamy blender i przygotowujemy zagęstnik: do wody dodajemy agar i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy aż całość zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji krochmal.

Gdy zagęstnik jest gotowy dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy przez około pół minuty. Nie marnując ani chwili przelewamy masę do pojemników.

Przykrywamy je i wkładamy do lodówki, żeby ser stężał. Już po około pół godzinie będzie gotowy do konsumpcji.

Podajemy na pieczywie bez chemii lub na domowych owsianych krakersach – przepis tutaj. Nam najbardziej smakuje z dodatkiem grillowanych grzybków – absolutna rewelacja 🙂 Przechowujemy w lodówce do pięciu dni, można także mrozić.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

10 myśli na temat “Ser żółty z batatów o smaku wędzonej papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *