Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki

Kiedyś myślałam, że wegański ser można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Aż natknęłam się na ten prosty przepis Anji z Cooking with Plants i nie mogłam uwierzyć, że płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie ser!

ser wegański

Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym – koneserom żółtego sera z mleka – tak smakuje ten wegański ser, że przyrządzają go sami w domu! A więc wy nie czekajcie, tylko sami wypróbujcie 🙂

Składniki: 

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka słodkich ziemniaków (batatów)
  • 1 cała marynowana grillowana papryka
  • 1/2 szklanki nieaktywnych drożdży
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka wody

Zagęstnik:

  • 1 1/3 szklanki wody
  • 2 1/2 agar agar

Wykonanie:

Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty, ale zachowuję ją do przygotowania zagęstnika.

Następnie, w podanej kolejności dodajemy składniki do blendera i miksujemy aż uzyskamy gładką “serową” konsystencję. Kolejność jest ważna, szczególnie woda na dnie, bo pozwoli na bezproblemowe miksowanie.

Wyłączamy blender i przygotowujemy zagęstnik: do wody dodajemy agar i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy aż całość zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji krochmal.

Gdy zagęstnik jest gotowy dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy przez około pół minuty.. Nie marnując ani chwili przelewamy masę do pojemników, przykrywamy je i wkładamy do lodówki, żeby ser stężał. Już po około pół godzinie będzie gotowy do konsumpcji.

Podajemy na pieczywie bez chemii lub na domowych owsianych krakersach (przepis już wkrótce). Nam najbardziej smakuje z dodatkiem grillowanych grzybków – absolutna rewelacja 🙂 Przechowujemy w lodówce do pięciu dni, można także mrozić.

Smacznego

ser wegański
Kanapka z serem wegańskim i grilowanymi grzybkami

5 myśli na temat “Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *