Kiedyś myślałam, że wegański ser żółty można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Aż natknęłam się na ten prosty przepis Anji z Cooking with Plants i nie mogłam uwierzyć, że płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie wegański ser. Polecam!
Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym – koneserom żółtego sera z mleka – tak smakuje ten wegański ser, że przyrządzają go sami w domu! A więc wy nie czekajcie, tylko sami wypróbujcie 🙂
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) wody
- 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych w wersji z glutenem)
- 1 szklanka (240 ml) purre ze słodkich ziemniaków (batatów)
- 1 cała marynowana grillowana papryka
- 1/2 szklanki (120 ml) nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżka (15 ml) słodkiej wędzonej papryki
- 2 1/2 łyżeczki (7 ml) soli
- 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego białego pieprzu (lub czarnego)
- 1 łyżeczka (5 ml) czosnku granulowanego
- 2 łyżki (10 ml) soku z cytryny
- 1 szklanka (240 ml) wody
Zagęstnik:
- 1 1/3 szklanki (300 ml) wody
- 2 1/2 łyżki (40 ml) agaru w proszku
Wykonanie:
Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty, ale zachowuję ją do przygotowania zagęstnika. Bataty rozgniatamy widelcem i upakowujemy w szklance o pojemności 240 ml.
Następnie, w podanej kolejności dodajemy składniki do blendera i miksujemy aż uzyskamy gładką “serową” konsystencję. Kolejność jest ważna, szczególnie woda na dnie, bo pozwoli na bezproblemowe miksowanie.
Wyłączamy blender i przygotowujemy zagęstnik: do wody dodajemy agar i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy aż całość zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji krochmal.
Gdy zagęstnik jest gotowy dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy przez około pół minuty. Nie marnując ani chwili przelewamy masę do pojemników.
Przykrywamy je i wkładamy do lodówki, żeby ser stężał. Już po około pół godzinie będzie gotowy do konsumpcji.
Podajemy na pieczywie bez chemii lub na domowych owsianych krakersach – przepis tutaj. Nam najbardziej smakuje z dodatkiem grillowanych grzybków – absolutna rewelacja 🙂 Przechowujemy w lodówce do pięciu dni, można także mrozić.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
„2 1/2 agar agar” – nie jest napisane czy to jest 2 1/2 szklanki czy 2 1/2 lyzki czy 2 1/2 lyzeczki 🙁
Upsss, ma być „2 1/2 łyżeczki” – naprawione. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
ufff, dobrze, że nie szklanki 😀 dziękuję!
😀
czy mogą być użyte zwykłe drożdże
Niestety nie. Ale płatki drożdżowe można kupić w większych supermarketach lub przez internet. Smacznego 🙂
Jak odmierzyć szklankę batatów, skoro jeden batat jest zwykle większy od jednej szklanki?
Bataty są gotowane na parze, rozgniecione widelce i upakowane w 240 ml. Doprecyzowałam w przepisie 🙂
Dzięki za szybką odpowiedź! 🙂 Zerknąłem najpierw na listę składników i stąd pytanie, teraz już wiem 😉
Nie ma sprawy. Smacznego!:)