Owsianka z kurkumą

Kurkumę dodaję do wielu potraw, jedną z nich jest owsianka. Pyszna, zdrowa, sycąca, prosta w wykonaniu, pełna błonnika i naturalnie słodka, dzięki dodanym owocom. Idealnie nadaje się na śniadanie dla całej rodziny, nasze pociechy ją uwielbiają 🙂 

owsianka

O tym, że kurkuma jest zdrowa wiedzą teraz wszyscy, dużo o tym się słyszy. Jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Brzmi magicznie 🙂 Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości kurkumy można przeczytać na stronie Surojadek. Sama owsianka też jest zdrowa! 🙂 Bogata w błonnik, witaminy i minerały. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe zapobiegające tworzeniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu, o czym więcej można przeczytać tutaj. A połączenie owsianki z kurkumą to jest super zdrowe i przepyszne, które polecam dla każdego!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków górskich owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonych jagód goi
  • garść żurawiny suszonej
  • garść prażonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 jabłka

Wykonanie:

Do gotującej się wody dodajemy płatki owsiane, od czasu do czasu mieszamy i gotujmy na wolnym ogniu aż płatki będą miękkie. W zależności od preferowanej konsystencji owsianki dolewamy więcej wody i mieszamy.

Jabłko obieramy i albo kroimy albo ścieramy na tarce i dodajemy do owsianki. Całość posypujemy ulubionymi owocami i orzechami. Można dodać też domowej granoli. I gotowe 🙂

Smacznego!

płatki owsiane na wodzie lub mleku

4 myśli na temat “Owsianka z kurkumą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *