Kurkumę dodaję do wielu potraw, jedną z nich jest owsianka. Pyszna, zdrowa, sycąca, prosta w wykonaniu, pełna błonnika i naturalnie słodka, dzięki dodanym owocom. Idealnie nadaje się na śniadanie dla całej rodziny, nasze pociechy ją uwielbiają 🙂
O tym, że kurkuma jest zdrowa wiedzą teraz wszyscy, dużo o tym się słyszy. Jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Brzmi magicznie 🙂 Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości kurkumy można przeczytać na stronie Surojadek. Sama owsianka też jest zdrowa! 🙂 Bogata w błonnik, witaminy i minerały. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe zapobiegające tworzeniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu, o czym więcej można przeczytać tutaj. A połączenie owsianki z kurkumą to jest super zdrowe i przepyszne, które polecam dla każdego!
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) płatków górskich owsianych
- 2 szklanki (480 ml) wody
- 1/2 łyżeczki (2 ml) kurkumy
- 1 łyżka (15 ml) suszonych jagód goi
- garść żurawiny suszonej
- garść prażonych orzeszków ziemnych
- 1/2 jabłka
Wykonanie:
Do gotującej się wody dodajemy płatki owsiane, od czasu do czasu mieszamy i gotujmy na wolnym ogniu aż płatki będą miękkie. W zależności od preferowanej konsystencji owsianki dolewamy więcej wody i mieszamy.
Jabłko obieramy i albo kroimy albo ścieramy na tarce i dodajemy do owsianki. Całość posypujemy ulubionymi owocami i orzechami. Można dodać też domowej granoli. I gotowe 🙂
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂