Dżem truskawkowy z nasionami chia (bez gotowania)

Na hasło: “Zrobiłam dżem truskawkowy bez cukru i bez gotowania” reakcja była jedna – niedowierzanie i powątpiewanie, że tak się przecież nie da!? A właśnie, że da się 😛 Wystarczy do truskawek dodać nasion chia, poczekać kilka godzin i gotowe. Dżem ten jest niebiański w smaku i boski w zapachu, a wymaga tylko zmiksowania owoców i dodania nasion. Ma jednak jedną poważną wadę – bardzo szybko się kończy! 😉 😀 Ale przecież zawsze można zrobić nową porcję 🙂 Zatem nie czekajcie, tylko wypróbujcie to smakowite cudo 🙂

Polecam również dżem wiśniowy, dżem brzoskwiniowy, najlepsze powidła śliwkowe.

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 3 łyżki (45 ml) nasion chia
  • 3 łyżki (45 ml) soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
Wykonanie:

Truskawki dokładnie myjemy i miksujemy w blenderze razem z sokiem z cytryny i syropem z agawy. Przelewamy do naczynia, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na noc do lodówki. Tylko uważajcie na Dżemowe Potwory! – u mnie zawsze grasują w kuchni i wyjadają ten dżemik z lodówki, kiedy ja śpię… 🙂

A rano mówimy “Dżem dobry!” i zajadamy się nim :).

Wspaniale smakują z goframi polanymi tym dżemem – pychotka!

Praktyczne rady:

W moim domu zjadamy ten dżem w ciągu 1-2 dni, ale gdyby chcieliście go potrzymać trochę dłużej, to jest na to sposób – świetnie się mrozi.

Smacznego!

*Przepis pochodzi stąd.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

4 myśli na temat “Dżem truskawkowy z nasionami chia (bez gotowania)”

    1. Ja pasteryzuje niską temperaturą, czyli mrożę 😉 😀 A jeśli pytanie jak je pasteryzować do słoików, to obawiam się, że bez gotowania dżemu się nie obejdzie. A wtedy cała idea tego przepisu umiera… Pozdrawiam!

    1. Jak najbardziej dżem! Jeśli się poczeka tak jak mówi przepis, to po napęcznieniu nasion chia konsystencja będzie jak najbardziej dżemowata 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *