Dżem truskawkowy z chia (bez gotowania)

Na hasło: “Zrobiłam dżem z truskawek bez cukru i bez gotowania” reakcja była jedna – niedowierzanie i powątpiewanie, że tak się przecież nie da. A właśnie, że da się 😛 Wystarczy do truskawek dodać nasion chia, poczekać kilka godzin i gotowe. Dżem ten jest niebiański w smaku i boski w zapachu, a wymaga tylko zmiksowania owoców i dodania nasion 🙂 Ma jednak jedną poważną wadę – bardzo szybko się kończy! Ale przecież zawsze można zrobić nową porcję 🙂 Zatem nie czekajcie, tylko wypróbujcie to smakowite cudo 🙂

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 4 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:

Truskawki dokładnie myjemy i miksujemy w blenderze razem z sokiem z cytryny i syropem z agawy. Przelewamy do naczynia, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na noc do lodówki. Tylko uważajcie na Dżemowe Potwory! – u mnie zawsze grasują w kuchni i wyjadają ten dżemik z lodówki, kiedy ja śpię… 🙂

A rano mówimy “Dżem dobry!” i zajadamy się nim :).

Wspaniale smakują z goframi polanymi tym dżemem – pychotka!

Praktyczne rady:

W moim domu zjadamy ten dżem w ciągu 1-2 dni, ale gdyby chcieliście go potrzymać trochę dłużej, to jest na to sposób – świetnie się mrozi.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od Olgi.

8 myśli na temat “Dżem truskawkowy z chia (bez gotowania)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *