Tofucznica doskonała

Tofucznica to wegańska jajecznica z tofu. Ale ta moja jest doskonała – bo wspaniale puszysta za sprawą aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy), która sprawia, że jej konsystencja do złudzenia przypomina ścięte białko jajka. Jest też bardzo “jajeczna” w smaku dzięki czarnej soli, którą można kupić w sklepie ze zdrową żywnością albo w dobrze zaopatrzonym markecie. Wygląda i smakuje jak “jajecznica z jajek”, tyle że jest czysto roślinna. Ja i moje dzieci zajadamy się nią na śniadanie albo na lunch. Polecam! 🙂

Składniki (na jedną porcję): 

  • 180 g naturalnego tofu
  • 1/2 szklanki aquafaby
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku)
  • pieprz czarny mielony
  • mała cebulka
  • posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (ja lubię kokosowy)

Wykonanie:

Odsączone tofu, aqaufabę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Cebulkę obieramy i kroimy na piórka, szczypiorek drobno siekamy.

Patelnię smarujemy olejem (polecam kokosowy) przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego, dodajemy cebulkę i smażymy aż zmięknie. Wylewamy zmiksowane tofu i rozprowadzamy równomiernie na podsmażonej cebulce i przykrywamy patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 3 minuty aż masa na brzegach zacznie się rumienić. Wtedy ściągamy przykrywkę i szpatułą albo drewnianą łyżką zeskrobujemy masę z patelni tworząc przy tym strukturę jakby ściętego białka jajka. Smażymy jeszcze przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając naszą tofucznicę. Gdy jest już prawie gotowa, wrzucamy pokrojony szczypiorek, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę.

Podajemy solo, z pieczywem albo ulubionym sosem. Ja osobiście tofucznicę spożywaną w porze lunchu lubię łączyć z buraczkami czerwonymi – dla mnie pychotka 🙂 .

Smacznego!

2 myśli na temat “Tofucznica doskonała”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *