Humus klasyczny – najlepszy przepis

Humusu chyba przedstawia─ç nie trzeba ­čÖé Ale gwoli formalno┼Ťci: przyrz─ůdzamy go z ciecierzycy, a drugim kluczowym sk┼éadnikiem jest pasta z pra┼╝onych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie mo┼╝e te┼╝ zabrakn─ů─ç oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poni┼╝ej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy humus┬áklasyczny┬á(przepis na ÔÇťnie-klasycznyÔÇŁ humus znajdziecie┬átutaj┬á­čÖé ), kt├│ry si─Ö nie nudzi. ┼Üwietnie nadaje si─Ö jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachos├│w na domow─ů imprez─Ö. Polecam ­čÖé

Składniki: 
  • 480 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 2 ┼éy┼╝ki pasty tahini
  • 2 z─ůbki czosnku
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki kminu rzymskiego
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki papryki chilli
  • 2 ┼éy┼╝ki ┼Ťwie┼╝o wyci┼Ťni─Ötego soku z cytryny
  • 2 ┼éy┼╝ki oliwy z oliwek
  • s├│l do smaku
  • troch─Ö wody – w zale┼╝no┼Ťci od preferowanej konsystencji
Wykonanie:

Cieciork─Ö odcedzamy (pami─Ötaj─ůc, ┼╝eby zachowa─ç z niej wod─Ö, czyli aquafab─Ö, bo przyda si─Ö na p├│┼║niej do zrobienia np. tofucznicy) i wrzucamy do blendera.

Dodajemy pozosta┼ée sk┼éadniki z odrobin─ů wody. Ca┼éo┼Ť─ç miksujemy, co jaki┼Ť czas szpatu┼é─ů zbieraj─ůc humus ze ┼Ťcianek naczynia. Dodajemy tyle wody, ┼╝eby uzyska─ç preferowan─ů konsystencj─Ö.

Humus podajemy z chrupi─ůcymi owsianymi krakersami┬álub ulubionym pieczywem, warzywami lub nachosami.

Smacznego!

* Przepis pochodzi┬ást─ůd.