Mięso mielone z kalafiora

Nigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! 🙂 W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu, zupy lub sałaty. Polecam 🙂

Składniki: 

  • 1 niewielki kalafior
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i pulsująco miksujemy aż uzyskamy konsystencję mielonego.

Wysypujemy zawartość blendera na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Co 15 minut otwieram piekarnik i mieszam “mięsko”, żeby równomiernie się wysuszyło.

Podajemy z ulubionym sosem, makaronem lub sałatką.

Smacznego!

*Przepis podejrzałam u Anji.

2 myśli na temat “Mięso mielone z kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *