Nigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie mięso mielone z kalafiora uwielbiam! 🙂 W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu, zupy, wegańskiego wrapa lub sałaty. Polecam 🙂

Na słodko polecam kandyzowane orzechy włoskie, „kiełbaskę” sujuk z orzechów włoskich .
Składniki:
- 1 niewielki kalafior
- 1 szklanka (240 ml) orzechów włoskich
- 4 łyżki (120 ml) przecieru pomidorowego
- 1 łyżka (15 ml) tamari (lub sosu sojowego)
- 1 łyżeczka (5 ml) słodkiej papryki wędzonej w proszku
- pieprz i sól do smaku
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i pulsująco miksujemy aż uzyskamy konsystencję mielonego.
Wysypujemy zawartość blendera na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Co 15 minut otwieram piekarnik i mieszam “mięsko”, żeby równomiernie się wysuszyło.
Podajemy ze spaghetti, makaronem z pesto , makaronem yakisoba, makaronem z cukinii lub sałatką.
Smacznego!
*Przepis podejrzałam tutaj.
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂