Cukinia smażona po koreańsku

Oto kolejny przepis na koreański smakołyk – tym razem na smażoną cukinię. Fajnie chrupiąca, pikantna dzięki płatkom chilli i pysznie sezamowa. Jest to idealny dodatek do obiadu, a podana z ryżem może stanowić pełny posiłek. Kulinarny hit sezonu cukiniowego! Polecam 🙂

Składniki: 
  • 6 średnich cukinii
  • 1 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii)
  • 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej)
  • 5 ząbków czosnku lub łyżka domowej pasty czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka – 1 łyżka płatków chilli (według własnego smaku)
Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy podłużnie na pół i kroimy w niezbyt cienkie plasterki półksiężyce. Nie mogą być zbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać.

Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową 🙂 ).

Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno.

Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i prażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając je suchą drewnianą łyżką.

Nasoloną cukinię dwukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.

Cukinię przekładamy do większego naczynia, dodajemy posiekany szczypiorek, pastę czosnkową, cukier, płatki chilli, olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu. Całość mieszamy, najlepiej dłońmi uzbrojonymi w rękawiczki, dokładnie wmasowując przyprawy w cukinię.

Przekładamy ją na patelnię i smażymy przez 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.

Podajemy jako przystawkę lub z ryżem jako pełne danie.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

2 myśli na temat “Cukinia smażona po koreańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *