Mąka z ryżu kleistego (mepssalgaru)

Mąka z ryżu kleistego potocznie nazywana jest “słodką mąką” albo “glutinous flour”, chociaż wcale nie zawiera glutenu, ale jest bardzo kleista. W koreańskiej kuchni są jej dwa rodzaje: chapssalgaru (ang. sweet rice flour) w postaci proszku (łatwo dostępna w sklepach, także w Polsce) i mepssalgaru, którą uzyskujemy poprzez zmielenie namoczonych ziaren ryżu kleistego (do sushi). Ma ona granulowatą konsystencję i jest przechowywana w stanie zamrożonym, żeby zachować swoją wilgotność. Tutaj gdzie mieszkam, trudno ją znaleźć w sklepie. Natomiast ryż do sushi jest łatwo dostępny, więc przygotowuję tę mąkę sama. Nie jest to skomplikowane, może jest tylko troszkę dużo mielenia 😉 , ale za to „wypieki” z tej mąki są przepyszne i absolutnie warte spędzonego czasu na jej zrobienie! Polecam wypróbować 🙂

Chapssalgaru używa się do ryżowych ciasteczek (ang. rice cakes) albo mochi – przepis na kokosowe mochi tutaj, a mepssalgaru (mąkę z namoczonych ziaren ryżu kleistego) wykorzystuje się do przyrządzania deserów (np. koreańskie ryżowe kopytka) czy klusek.

Składniki (na 4 szklanki mąki):

  • 2 szklanki ryżu do sushi
Wykonanie:

Ryż przesypujemy do większego naczynia i dokładnie myjemy w zimnej wodzie nacierając ryż między palcami. Przepłukujemy, odcedzamy i kilkakrotnie powtarzamy tę czynność aż woda będzie czysta – to oznacza, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń.

Czysty ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Ja zwykle zostawiam na noc.

Po upływie tego czasu odcedzamy ryż, najlepiej na sitku, żeby nie był wodnisty.

Edit: Innymi słowy, niewielką porcję namoczonego i odcedzonego ryżu wsypujemy na sitko i dociskając łyżką pozbywamy się nadmiaru wody. Ryż będzie wilgotny i tak ma być! 🙂

Wrzucamy ryż do młynka albo blendera (ja używam takiego mniejszego blendera do smoothies) i mielimy ryż na mąkę.

I teraz kluczowy krok – zmielony ryż przesiewamy przez sito. Wszelkie kawałki ryżu, które nie przeszły pomyślnie przez oczka sitka wsypujemy z powrotem do blendera i miksujemy aż będą na tyle drobne, żeby to się udało.

Podsumowując:

w procesie mielenia ryżu na mąkę potrzebujemy taki zestaw jak na poniższym zdjęciu: odciśnięty z wody ryż (biała miska), który wrzucamy do blendera (widoczny na zdjęciu jego kawałek w kolorze stali) i miksujemy. Zawartość blendera przesiewamy przez (żółte) sitko do metalowej miski. To co nie przeszło przez sitko wsypujemy z powrotem do blendera, dodajemy więcej ryżu z białej miski i miksujemy. Powtarzamy proces aż skończy się nam ryż 🙂 Zawartość srebrnej miski to nasz produkt końcowy! 🙂

Gotową mąkę można użyć od razu albo przesypać do plastikowych woreczków i zamrozić do późniejszego użycia.

Smacznego!

*Przepis na podstawie tego.

image_pdfimage_print

4 myśli na temat “Mąka z ryżu kleistego (mepssalgaru)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *