Mąka z ryżu kleistego – istotny składnik kuchni azjatyckiej

Mąka z ryżu kleistego to zmielone namoczone ziarna ryżu do sushi. Potocznie nazywana “słodką mąką”, angielska nazwa to “sweet rice flour”, a po japońsku “mochiko”. Mąka ta jest znana także pod nazwą “glutinous flour”, chociaż wcale nie zawiera glutenu, ale jest bardzo kleista. Wykorzystuje się ją do przyrządzania deserów (np. koreańskie ryżowe kopytka) czy klusek. Sprzedawana jest w postaci mrożonki, żeby zachować swoją wilgotność. Tutaj gdzie mieszkam, trudno ją znaleźć w sklepie. Natomiast ryż do sushi jest łatwo dostępny, więc przygotowuję tą mąkę sama. Nie jest to skomplikowane, może jest tylko troszkę dużo mielenia 😉 , ale za to „wypieki” z tej mąki są przepyszne i absolutnie warte spędzonego czasu na jej zrobienie! Polecam wypróbować 🙂

Składniki (na 4 szklanki mąki):

  • 2 szklanki ryżu do sushi
Wykonanie:

Ryż przesypujemy do większego naczynia i dokładnie myjemy w zimnej wodzie nacierając ryż miedzy palcami. Przepłukujemy, odcedzamy i kilkakrotnie powtarzamy tę czynność aż woda będzie czysta – to oznacza, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń.

Czysty ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Ja zwykle zostawiam na noc.

Po upływie tego czasu odcedzamy ryż, najlepiej na sitku, żeby nie był wodnisty.

Używając młynka albo blendera (ja używam takiego mniejszego blendera do smoothies) mielimy ryż.

I teraz kluczowy krok – zmielony ryż przesiewamy przez sito. Wszelkie kawałki ryżu, które nie przeszły pomyślnie przez oczka sitka wsypujemy z powrotem do blendera i miksujemy aż będą na tyle drobne, żeby to się udało.

Mąkę można użyć od razu albo przesypać do plastikowych woreczków i zamrozić do późniejszego użycia.

A przepis na pyszne koreańskie ryżowe ciasteczka już wkrótce!

Smacznego!

*Przepis na podstawie tego.

2 myśli na temat “Mąka z ryżu kleistego – istotny składnik kuchni azjatyckiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *