Czekoladowe serduszka z pomarańczą

Wyobraźcie sobie to… Otwieracie usta, kładziecie apetycznie wyglądającą i przyjemnie schłodzoną czekoladkę na języku, zamykacie paszczę i czekacie… Po chwili czujecie, że zaczyna się ona rozpływać, a uwolniony z niej czekoladowy smak przyjemnie rozlewa się w Waszej gębusi. Ale co to? Miła niespodzianka?! Skąd się tam wzięła pomarańcza? 😀 Taką właśnie smakowitą siurpryzę zafundują Wam te czekoladowe serduszka. A przepis na ich wykonanie jest tak prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa 🙂 Zatem nie czekajcie, tylko działajcie, by zrobić sobie i komuś bliskiemu taką pyszną niespodziankę 🙂

Składniki:
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki niesłodzonego kakao (w zależności jak mocną czekoladę lubicie)
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub według uznania)
  • sok z dwóch soczystych pomarańczy
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • silikonowa foremka na kostki lodu (u mnie w kształcie serduszek 🙂 )

Wykonanie:

Pomarańczę (najlepiej organic/bio/eko) parzymy ostrożnie wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce.

Olej kokosowy podgrzewamy w niewielkim garnku aż się rozpuści. Zestawiamy z ognia.

Dodajemy kakao, syrop z agawy, sok i skórkę z pomarańczy.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Czekoladową masą napełniamy foremki silikonowe do kostek lodu w ulubionym kształcie. Ja wybieram serduszka 🙂

Wstawiamy do zamrażarki najlepiej na kilka godzin, żeby stężały.

Te pomarańczowe czekoladki nam najlepiej smakują mocno schłodzone.

Smacznego!

*Przepis zainspirowany JessBeautician.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *