Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę

Egzotycznie brzmiąca nazwa ‘muhammara’ oznacza pochodzącą z syryjskiego miasta Aleppo bardzo pożywną pastę z pieczonych orzechów włoskich i papryki. W zależności od regionu zawiera ona w sobie różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wegabów czy dowolnego nibymięsa. Polecam 🙂

Dzieci też mogą jak najbardziej korzystać z pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli 🙂

Składniki:

  • 1/2 małej cebuli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 całe grillowane papryki czerwone (ja używam zwykle grillowaną paprykę ze słoika)
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut pilnując, żeby ich nie spalić! 🙂 Upieczone orzechy przekładamy do czystego ręcznika kuchennego, przez który “obcieramy” orzechy z przypieczonej łupki.

Cebulę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.

Następnie wrzucamy ją do blendera, dodając upieczone orzechy i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Możliwości podania muhammary jest bez liku 🙂 Przykładowo można rozsmarować ją na chlebku jako pastę; można podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wegabów albo dodatek do nibymięsa roślinnego np. seitana.

Smacznego!

3 myśli na temat “Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *