Kapusta pak choi w koreańskim sosie

Gdy tylko napotkam w sklepie chińską kapustę pak choi (zwaną też bok choy) to kupuję większy zapas. Później rozkoszujemy się nią przyrządzoną w ostrym słono-słodkim koreańskim sosie, który dzięki prażonym ziarnom sezamu ma lekko orzechowy posmak. Proste i pyszne danie 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka dymka (lub mała cebula)
  • 2 łyżki pasty sojowej doenjang
  • 1 łyżeczka pasty sojowo-paprykowej gochujang
  • szczypta cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • prażone ziarna sezamu (my lubimy dużo 🙂 )
Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, usuwamy twarde końcówki i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na niezbyt małe kawałki np. poprzecznie na połowę albo trzy części w zależności od wielkości liści.

Umytą kapustę gotujemy na parze przez około 5 minut.

W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka,a dymkę w krążki.

W miseczce z wodą mieszamy pasty doenjang, gochujang i cukier aż się rozpuszczą.

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy cebulkę i czosnek i smażymy przez około minutę. Dodajemy zwartość miseczki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Następnie, ugotowaną na parze kapustę przekładamy do dużej miski.

Zalewamy koreańskim sosem i mieszamy.

Możliwości podania jest bez liku 😉 Bardzo lubimy ją z samym ryżem. Świetnie też komponuje się z ziemniakami i raczej neutralnymi w smaku kotlecikami z fasoli.

Smacznego!

2 myśli na temat “Kapusta pak choi w koreańskim sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *