Kremowa zupa z selera naciowego

Kremowa zupa z selera naciowego to przykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 ziemniaki (około 250-300 g)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • pieprz mielony (do smaku)
  • olej do podsmażenia warzyw
  • płatki chilli (opcjonalnie, do smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, podobnie jak selera i obraną cebulę. Białą część pora kroimy w półksiężyce.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone cebulę i pora. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ziemniaki i selera, zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy aż warzywa zmiękną.

Następnie, zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Ugotowaną zupę przelewamy do blendera (albo używamy ręcznego miksera) i miksujemy na krem.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy jej smak 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *